Checklista för vinterdäck? Kontrollera dina vinterdäck - Guide från Däckvaruhuset

Däck, fälgar och kompletta hjulpaket

Så kontrollerar du skicket på dina däck


När hösten börjar närma sig kan det vara en god idé att kontrollera skicket på vinterdäcken som snart ska på. Räcker de en säsong till eller är det dags för nya?

Ett alternativ är att köra iväg till en däckverkstad för att få en proffessionell bedömning av skicket men det är faktiskt inte speciellt svårt att bilda sig en uppfattning på egen hand.

Kolla in våran checklista för vinterdäck där du får några bra tips om vad du ska titta på och vilka regler som gäller för vinterdäck.

Checklista för vinterdäck


Regler & datum

* Vinterdäck måste användas (om vinterväglag råder) under perioden 1/12 - 31/3
* Dubbdäck får användas under perioden 1/10 - 15/4
* Minsta tillåtna mönsterdjup för vinterdäck är 3 mm

Kontrollera själv
* Mönsterdjupet kan du kontrollera med en mätsticka för däckmönster, ett skjutmått eller en tumstock. Även om lagen säger minst 3 mm mönsterdjup så rekommenderas ca 5 mm för vinterdäck för att de ska vara så säkra som möjligt på snö, slask & is.

* Dubbarna kontrolleras visuellt. Sitter dubbarna kvar i däcken eller är det bara hål där dubbarna har suttit? Är många av dubbarna borta så bör däcken bytas.

* Däckens slitagebild: Kontrollera så det är jämnt slitet över hela däcket, är däcken mer slitna på sidorna eller bara på vissa ställen så kan däcken behöva bytas, eller så kan det behövas en hjulinställning, är du osäker så tar du med dem till en däckverkstad för kontroll.

* Däckens skick i övrigt: Kontrollera om det finns torrsprickor på däcksidorna eller i mönstret eller om det finns andra skador på däcket orsakade av t.ex en motkörning. Ytliga skador kan ibland vara helt ofarliga, är du osäker så besök en verkstad för kontroll.

* Lufftryck i däcken: Rätt tryck minskar risken för däckskador, ökar däckets livslängd och bidrar till bättre köregenskaper. Rätt tryck hittar du i bilens instruktionsbok eller på insidan av tanklocket.

Så var det avklarat, var däcken ok så är det kanske dags att skruva på dem på bilen?
Läs gärna vår guide för hjulskifte och hur man byter däck som innehåller några bra tips om hur du gör för att det ska bli bra & gå så smidigt som möjligt.

Lycka till!

Skriv ut checklista för vinterdäck pdf här
BFGgoodrich
Bridgestone
Continental
Dunlop
Falken
Gislaved
Goodyear
Hankook
Kumho
Michelin
Nokian Tyres
Pirelli
Toyo Tires
Yokohama

Däck och fälg på nätet sedan 1998 - Sommardäck, vinterdäck och kompletta hjul.

0418-73390
info@dackvaruhuset.se

Strax utanför Landskrona har vi en däckverkstad och lager på ca 2000m2. Det är här vi monterar och paketerar de hjul, fälgar och däck som vi sedan skickar till våra kunder runt om i Sverige. Här finns också vår fälgutställning där alltid ca 100-150 olika fälgmodeller finns att se i verkligheten.

Däckvaruhuset Molway AB
Verktygsvägen 16
261 75 Asmundtorp
Org.nr: 556631-5817
Telefontider support & butik
Mån - Tor 08.00-17.00
Fredagar 08.00-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00