Året runt däck Allround däck hos Däckvaruhuset

Däck, fälgar och kompletta hjulpaket

Året runt däck - Allround däck

Vad är ett året runt däck, allrounddäck eller MS däck?

Tidigare har de däck som varit godkända att användas för att köra på både vinter och sommar varit samma sak som odubbade vinterdäck med centraleuropeisk gummiblandning. Endast de däck som är lagliga för vinterbruk får ju användas på vintern. Numera producerar dock de flesta däcktillverkare däck som är avsedda för användning året runt. Skillnaden mellan ett allroud däck och ett odubbat vinterdäck av centraleuropeisk typ kan i många fall vara ganska liten och de skiljer sig såklart beroende på vilka däckmodeller man jämför.

Godkända året runt däck

Ibland pratades det om "M/S däck", som förr var tänkt att kunna användas året runt men idag betyder inte M/S märkningen att däcket är lagligt på vintern. För att däcken skall vara godkända för vinterbruk krävs att de är märkta med 3PMS symbolen (alptopp/snöflinga). De svenska generalagenterna klassar dock oftast in den nya typen av 3PMS märkta året runt däck bland övriga sommardäck, förmodligen för att det i stora delar av Sverige kan vara ett relativt tufft vinterväglag där riktiga vinterdäck lämpar sig bättre.

Året runt däck eller odubbat friktionsdäck?

Skillnaden på vinteregenskaperna hos ett året runt däck och ett odubbat vinterdäck av centraleuropeisk typ är dock i vissa fall inte speciellt stor. Det kan förvisso vara skönt att slippa skifta mellan vinter & sommarhjul men rent säkerhetsmässigt på de tuffaste vinterväglagen presterar nordiska vinterdäck och dubbdäck generellt sett betydligt bättre än allround däck / året runt däck. Vill du ändå testa ett året runt däck så hittar du dem hos oss i kategorin sommardäck.

Fördelar med Året Runt-däck


Praktisk och bekväm lösning
Att välja Året Runt-däck innebär en stor bekvämlighet för bilägare. Detta val eliminerar behovet av att byta mellan sommar- och vinterdäck, vilket inte bara sparar tid utan också minskar besväret med att förvara en extra uppsättning däck. Denna typ av däck är speciellt fördelaktigt för personer som bor i områden där vädret är oförutsägbart, och där snabba väderombyten är vanliga.

Kostnadseffektivt
Ekonomiskt sett är Året Runt-däck ofta ett mer fördelaktigt val jämfört med att köpa och underhålla två separata uppsättningar däck för sommar och vinter. Detta inkluderar inte bara besparingen i inköpskostnader utan också minskade kostnader för montering och lagring av däck. För de som har en begränsad budget eller de som vill minska sina bilrelaterade utgifter, kan Året Runt-däck vara ett klokt val.

Anpassade för varierande klimat
Året Runt-däck är särskilt fördelaktiga i områden med milda vintrar och svalare sommrar. De erbjuder en bra balans mellan prestanda i vått och torrt väglag samt tillräckligt grepp och stabilitet i lättare vinterförhållanden. För de som bor i områden där hård vinter med tjock snö och is är ovanlig, kan dessa däck vara en idealisk lösning för hela året runt.

Nackdelar med Året Runt-däck

Begränsad vinterprestanda
Året Runt-däck är en kompromisslösning som ger tillräckligt grepp och säkerhet i lättare vinterförhållanden, men de når sina begränsningar i svårare vinterklimat. Även om de överträffar sommardäck när det gäller att hantera kallare temperaturer och lätt snöfall, kan de inte matcha de specifika egenskaperna hos dedikerade vinterdäck.

Slitstyrka
På Året Runt-däck kan slitaget upplevas gå snabbare än säsongsspecifika däck, speciellt om de används i områden med tuffa vägförhållanden eller om fordonet ofta används för krävande körning. Dessa däck är utformade för att vara mångsidiga, men denna mångsidighet kan ibland leda till kompromisser när det gäller hållbarheten, särskilt om de utsätts för konstant hög temperatur eller mycket varierande vägförhållanden.

Kompromiss i extrema förhållanden
Året Runt-däck är inte optimalt utformade för extremt varma förhållanden. I höga temperaturer kan gummit i däcken bli mjukare än avsett, vilket kan minska väggreppet och öka slitaget. Detta kan leda till en sämre körupplevelse, särskilt vid höga hastigheter eller under aggressiv körning. Likaså, i hård vinter med tjock snö och is, når Året Runt-däck sina begränsningar. De saknar de specialanpassade mönstren och gummi-sammansättningen som finns i vinterdäck, vilket är avgörande för att ge optimalt grepp och kontroll under dessa förhållanden. Detta kan resultera i längre bromssträckor och minskad manövrerbarhet, vilket ökar risken för olyckor.

Tips till dig som väljer Året Runt-däck

När du överväger Året Runt-däck, tänk på ditt körmönster, lokala klimat och förväntad livslängd. Det är viktigt att välja däck av hög kvalitet för att säkerställa säkerhet och prestanda.

Förstå däckmärkningen
Det är viktigt att förstå märkningen på Året Runt-däck för att säkerställa att de är lämpliga för dina behov, snöflinge-symbol indikera att däcket uppfyller specifika prestandakriterier för vinterkörning. Dessa märkningar är viktiga att titta efter om du bor i ett område med regelbundna vinterförhållanden.

Håll koll på slitage
Regelbunden kontroll av slitaget på dina Året Runt-däck är avgörande för att upprätthålla säkerheten. Se till att mönsterdjupet är inom lagliga och säkra gränser och var uppmärksam på tecken på ojämnt slitage, vilket kan indikera problem med bilens hjulinställning eller andra mekaniska problem. Att upprätthålla däckens kondition är viktigt för att försäkra att de fungerar väl i alla väderförhållanden.

Jämför prestanda
Det finns variationer i prestanda mellan olika Året Runt-däck, och det är viktigt att välja ett däck som passar dina specifika behov. Vissa däck kan vara bättre anpassade för våta vägar, medan andra erbjuder förbättrad prestanda i kallare förhållanden. Jämför också olika däcks prestandaegenskaper (EU däckmärkning), såsom våtgrepp, bränsleeffektivitet och ljudnivå, för att hitta det däck som bäst passar dina körförhållanden och din körstil.

Michelin året runt däck


Här är några av de Året Runt Däck däck du kan köpa hos oss:

Michelin CrossClimate 2
Michelin CrossClimate+

Nokian Weatherproof
Hankook Kinergy 4S2 H750
Bridgestone Weather Control A005 EVO

 

 

 

BFGgoodrich
Bridgestone
Continental
Dunlop
Falken
Gislaved
Goodyear
Hankook
Kumho
Michelin
Nokian Tyres
Pirelli
Toyo Tires
Yokohama
ABS Wheels
AEZ
Anzio Wheels
ATS
Dezent
DOTZ
ENZO
InterAction
LND
MIlleMiglia
Monaco Wheels
Ocean Wheels
OXXO
Ronal

Däck och fälg på nätet sedan 1998 - Sommardäck, vinterdäck och kompletta hjul.

0418-73390
info@dackvaruhuset.se

Strax utanför Landskrona har vi en däckverkstad och lager på ca 2000m2. Det är här vi monterar och paketerar de hjul, fälgar och däck som vi sedan skickar till våra kunder runt om i Sverige. Här finns också vår fälgutställning där alltid ca 100-150 olika fälgmodeller finns att se i verkligheten.

Däckvaruhuset Molway AB
Verktygsvägen 16
261 75 Asmundtorp
Org.nr: 556631-5817
Telefontider support & butik
Mån - Tor 08.00-17.00
Fredagar 08.00-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00