Däckmärkning - Europa 2021 Däckmärkning EU 2021

Däck, fälgar och kompletta hjulpaket

Ny däckmärkning inom EU 2021

Däckmärkningen som infördes 2012 uppgraderas och får nytt innehåll och ändrade skalor.
Den nya märkningen skall finnas på däck tillverkade från 1:a Maj 2021.


Den största förändringen är att märkingen nu kommer att innehålla information som anger om däcket klarat av minimikraven i tester gällande snögrepp respektive isgrepp.
Viktigt att veta är också att skalorna på övriga områden är ändrade något vilket exempelvis kan innebära att ett däck som tidigare klassade in med E i någon kategori, nu med den nya märkningen istället får ett D.
Däck producerade innan 1/5 -21 har alltså fortfarande den gamla däckmärkningen rent fysiskt men måste presenteras online med märkning enligt den nya skalan. Däcken har alltså samma egenskaper men har olika märkning beroende på att skalorna är olika utformade.

Här nedan ser du skillnaderna på den gamla och nya däcketiketten.

Nya däcketiketten jämfört med den gamla

 

Ny EU däcketikett 2021


Information om den nya däcketiketten.

Viktigt att tänka på är att testerna endast avser några få specifika kriterier, jämfört med många oberoende däcktester där oftast tio eller fler punkter testas och betygsätts. De oberoende däcktesterna kommer alltså fortsätta att vara en viktig källa till information om de olika däckens egenskaper.

Märkningen gäller inte för dubbdäck, regummerade däck, Off-road däck, R-däck, reservdäck, däck som är gjorda för fordon registrerade för första gången innan första oktober 1990, däck som inte är gjorda för över 80 km/h eller däck vars fälgdiameter är mindre 10 tum eller är större än 25 tum.

På den nya däcketiketten hittas skalor för däckets egenskaper avseende våtgrepp (bromsning på våt väg), utvändig ljudnivå och rullmotsånd samt information avseende om däcket har klarat testerna för snögrepp & isgrepp. Etiketten innehåller också information om tillverkare, däckmodell och övriga tekniska specifikationer, samt en QR kod med länk till EPREL, den europeiska databasen för energimärkta produkter där mer information finns samlad.

 

Däckmärkning för rullmotstånd


Skalan till vänster på etiketten avser däckets rullmotstånd.

Skalan visar hur mycket däcken påverkar bilens bränsleförbrukning. A innebär en lägre bränsleförbrukning än t.ex. B. Eftersom däcken står för ca 20 % av bilens bränsleförbrukning så är det viktigt att välja däck med lågt rullmotstånd om man vill minska bränsleförbrukningen. Ett däck med lägre rullmotstånd minskar mängden energi som slösas åt friktion och värme. Det skiljer cirka 1 liter i bränsleförbrukning per 100 mil mellan varje klass vilket betyder att man i längden kan spara en del på att köpa ett däck som har lägre rullmotstånd och samtidigt bidra till en bättre miljö. Det är så klart fler faktorer som spelar in hur bränslesnålt man kan köra, som t.ex. lufttrycket i däcken och hur man kör. Klicka vidare för att läsa mer om däck med lägst rullmotstånd.

 

 Däckmärkning för våtgrepp

Den högra skalan visar däckets bromsegenskaper på vått underlag.

Denna del av skalan kallas ofta för våtgrepp men avser egentligen endast däckets bromsegenskaper på våt asfalt. Alla däck genomgår ett test enligt EU:s direktiv från 80 km/h till totalt stop på våt asfalt, sen mäts bromssträckan.

Mellan varje klass kan det skilja över tre meter, vilket i vissa fall kan vara av stor betydelse.  Ett däck i en viss modell kan ha olika graderingar beroende på däckdimensionen.


 


Observera att märkningen för snögrepp och isgrepp inte gäller för dubbdäck.

Däckmärkning för ljudnivå

Skalan för däckets externa bullernivå.
Ljudnivån i decibel mäts med hjälp av en logaritmisk skala. Detta innebär att en ökning med endast några få decibel motsvarar en stor skillnad i bullernivån. En ökning på endast 3 dB innebär därför i teorin en fördubbling av den bullernivå som ett däck avger. Observera att skalan avser utvändig ljudnivå, det speglar ytterst sällan den ljudnivå som upplevs inuti bilen. Tystaste däcket!

Snögrepp för däck, ny däckmärkning inom EU

Snögrepp
Ett däck som uppfyller minimikraven i tester för väggrepp på snö ska förses med en däcketikett med denna symbol och klassas då som däck för användning i svåra vinterförhållanden.

Isgrepp för däck enligt nya däckmärkningen inom EU 2021

Isgrepp
Ett däck som uppfyller minimikraven i tester för väggrepp på is ska förses med en däcketikett med denna symbol.


 

BFGgoodrich
Bridgestone
Continental
Dunlop
Falken
Gislaved
Goodyear
Hankook
Kumho
Michelin
Nokian Tyres
Pirelli
Toyo Tires
Yokohama
ABS Wheels
AEZ
Anzio Wheels
ATS
Dezent
DOTZ
ENZO
InterAction
LND
MIlleMiglia
Monaco Wheels
Ocean Wheels
OXXO
Ronal

 

Mazda
Mercedes
MINI
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Polestar
Renault
Skoda
Tesla
Toyota
Volkswagen
Volvo
ABS Wheels
Alfa Romeo
Audi
BMW
BYD
Chevrolet
Citroën
Dacia
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
KIA
Lancia

Däck och fälg på nätet sedan 1998 - Sommardäck, vinterdäck och kompletta hjul.

0418-73390
info@dackvaruhuset.se

Strax utanför Landskrona har vi en däckverkstad och lager på ca 2000m2. Det är här vi monterar och paketerar de hjul, fälgar och däck som vi sedan skickar till våra kunder runt om i Sverige. Här finns också vår fälgutställning där alltid ca 100-150 olika fälgmodeller finns att se i verkligheten.

Däckvaruhuset Molway AB
Verktygsvägen 16
261 75 Asmundtorp
Org.nr: 556631-5817
Telefontider support & butik
Mån - Tor 08.00-17.00
Fredagar 08.00-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00